Friday, April 29, 2011

chenta dalam hati~

"mungkin ini memang jalan takdirku..
mengagumi tanpa dicintai..
x mengapa bagiku..
mencintaimu pun adalah bahagia untukku..
bahagia untukku~"

adehh..
x sukenyer prasaan cmneh..elok2 bkwan..cmne leh jtuh syg lak neh..nape la pompan dberi hti yg sgt sensitif..x suke..x suke..x suke!!! sedey la.. ;((

sedey sbb pasneh x jmpe dh..msti rndu..wuwuwuwuwuw~ T_T
tp..xpelah..seb baek bru prasan prasaan neh..xdelah mnular sgt sbb bliau pon dh xde nt..so sy x prlu mlyan prasaan lg..huhuhu

cume..pasneh mgkin sy akan mngenang bliau sbgai org yg dpt mnyentuh hti sy scra x sgja..huhuhuhu..siyes,sy rasa bliau pon x sdar..sbb sy sndri pon x sedar..bliau dh xde bru nk prasan..sedey bile bliau nk pegi tgalkan sy..

mekaseh kat bliau sbb mberikan layanan yg baek kpd sy..mlayan sy spt sorg pompan..mksud sy d cni,bkanlah sy pondan..tp cr lyanan bliau 2 sgt gentlemen..suke3..^_^ trasa sgt2 dhargai..


apa yg sy leh bt hnya mdoakan yg tbaek utk bliau..kenang daku dlm doamu..ecewah..hahahahahaha~


sedey bile pk bliau nk tgalkan sy..tp sronok ble pk bliau pegi utk yg tbaek dlm idop bliau..all da besh bliau~ ;))

sekian..

Jika ada benci dihati katakanlah padaku.. Relaku terima walau kutukan asalkan AQIDAH terjaga..

Wednesday, April 27, 2011

~27.04.2011~

Hari ni adalah hari yang terpenat dalam hidup aku. pagi tadi sampai umah pukul 6 pagi. tdo pukul 6 jugak la. sedar-sedar dah pukul 11, begegas istana budaya. sesampai je kat sana., belum sempat aku menjamah karipap keramat(terbaik), aku telah dikejutkan oleh satu panggilan..."seth.!! mane?? moh ikot sy pegi tv 3" lalu aku menjawab "wat mende encik pegi sane?" dia jawab balik. "banyak tanya la mu ni" dan dialog seterusnya di band (kerana panjang sangat ceramah).

sangat sengsara hari ini. sesampainya di tv 3, kejutan demi kejutan berlaku. ic aku tak boleh baca. 5x makcik tu baca. last-last, ludah-ludah, trus dapat baca pulak. emm...baru aku tahu ic aku pun nengada jugak macam aku. haha..

selepas mengambil tag `contractor` aku terserempak dengan kak kiah. wah..tekejut.. sape??
ala.....kak kiah la. zakiah anas. huhu..

""SETH!!!!!!."" alamak..bos panggil lagi. huhuu.... malam ni last nite untuk tender picc dengan wisma putera!
luck luck seth.. !!! luck luck gee!!!!

Jika ada benci dihati katakanlah padaku.. Relaku terima walau kutukan asalkan AQIDAH terjaga..

Tuesday, April 26, 2011

J-F-F_edited.

Telefon pertama

Penelefon (X) : Helloooo…. Apakah ini kediaman En Harun Salim Bachik..??

Bibik (Y) : Maaf Salah nombor..ini kediaman keluarga Tuan Syed Mahmud…

Telefon ke -2

Penelefon (X) : Helloooo……Apakah ini kediaman En Harun Salim Bachik..??

Bibik (Y) : Maaf, salah dail ni, encik..!! ini kediaman keluarga Tuan Syed Mahmud. (jawabnya kesal)

Telefon ke -3

Penelefon (X) : Helloooo….

Bibik (Y) : Eeeh..Lagi2 kamu!!.. Awas ya!! Walau saya cuma pembantu, tapi saya bisa laporin kamu ke polisi..!! (marah sangat dah ni!)

Penelefon (X) : Apakah ini kediaman keluarga Tuan Syed Mahmud..??

Bibik (Y) : Aduuuh.. maaf2 yaaa…, tadi soalnya ada beberapa kali salah sambung. Mau cari siapa tuan.??

Penelefon (X) : Harun Salim Bachik….

Bibik (Y) : ??!!@#@$!! (sambil usap2 dada)

Telefon ke -4

Penelefon (X) : Helloooo…..

Bibik (Y) : Kurang ajaaar..!!! Kamu punya nyawanya berapa hah!!!

Penelefon (X) : Saya Syed Mahmud…..

Bibik (Y) : Aduh..!!! Maaf tuan! sorry sekali, tadi ada orang gila telpon! ada perintah apa tuan.??

Penelefon (X) : Segera panggil En Harun Salim Bachik..!!

Bibik (Y) : Hah..!…. (pengsan)

Selepas 10 minit kemudian setelah tersedar dari pengsan,

Telefon ke -5

Penelefon (Z) : Hallooooo….. (suara berbeza berbanding panggilan2 terdahulu)

Bibik (Y) : (Oh ini suaranya lain…). Mau cari siapa tuan..??

Penelefon (Z) : Ini kediaman keluarga Tuan Syed Mahmud??

Bibik (Y) : Iya betul….

Penelefon (Z) : Saya Harun Salim Bachik… , tadi ada orang cari saya???

Bibik (Y) : ??@#$%^??… (terkejang!)



Jika ada benci dihati katakanlah padaku.. Relaku terima walau kutukan asalkan AQIDAH terjaga..

JANGAN MENCARI TERLALU SEMPURNA (DR.FADILAH KAMSAH)


BUAT PEDOMAN BERSAMA.

Jika kamu memancing ikan.... Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu.... Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.... Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga ......... Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang... Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja.... Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu....

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu.... Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang.... Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya.... Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa.... Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya. Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelezatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU... Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang ain Kamu juga yang akan MENYESAL....


Jika ada benci dihati katakanlah padaku.. Relaku terima walau kutukan asalkan AQIDAH terjaga..

-25 Jenis Perempuan Yang Lelaki Paling Meluat & Menyampah-


1. Berambut perang..tak pun rambut kaler merah highlight sikit-sikit budget Avril

2. Kau pintal-pintal rambut kat public dengan lidah terjelir-jelir..kau nak jadi pornstar eh?

3. Snap gambar dari atas, buat duck face & kau upload kat Facebook..geli doh tengok..kalau 1 album nama kau, dalam tu semua muka itik kau. Muka penuh depan kamera..semuat-muat frame..bodoh

4. Kau rasa comel bila kau type message 'ewww..jum lepak..busyan lorh...umah tadew orang..pakwe gie maen futsal pulark..busyan busyan! T__T' macam shit kau tahu tak

5. Kau kerek bila kau makan kat fastfood ngan member-member kau..kau snap gamba sana-sini macam tempat tu tak de orang..annoying taek!

6. Kau pakai baju nampak lurah kau pegi jalan-jalan kat bandar..kau seronok lah abang misai pandang pastu tulis kat facebook 'nyampah nyew adew abang misai usya-usya kitew..tark syukew tark syukew larh' Perosak bahasa sial.

7. Annoying doh tengok kau peluk laki or balak kau dekat public or shopping complex..kalau sangap sangat g rumah tumpangan RM30/nett

8. Kau pakai tudung tapi kau pakai jeans yang abang misai dari jauh boleh nampak shape bontot kau yang jatuh tu..lagi-lagi kalau lepas duduk, terselit 'celapong' (celah ponggong a.k.a pungkoq)

9. Macam shit bila kau tulis kat facebook yang kau tengah tension, tengah sakit perut, tengah happy..weh..asal time berak kau tak tulis sekali 'kitew tengah berak..syuke syuke ^__^'

10. Kau saje ubah-ubah relationship status kat facebook..kononnye kau ni macam best kejap Single, kejap in relation, kejap open..asal kau tak bubuh 'I am Lesbian'

11. Nyampah tahu tak kalau kau tak reti bawak barang shopping sendiri..padahal 2 3 plastik je..tu pun nak suruh balak kau..balak kau nyampah ok..bukan suka pun

12. Sikit-sikit kau ngadu kat member-member kau yang kau ada stalker kat kelas, kat office..konon kau tak tahu nak buat ape..ape doh perangai kau

13. Kau bisik-bisik ngan member kau yang duduk semeja..padahal dekat meja tu tengah lepak 4 5 orang

15. Bila kau lepak ngan member yang hot stuff, hensem-hensem, kool, kau tak pulak nak tegur member kau yang pakai tudung serabai plus muka berminyak 'she's not my friends..please lah'

16. Kau tenung-tenung mamat yang cam kool supaya mamat cam kool tu perasan kewujudan kau sambil buat muka tahi

17. Kau order makanan itu ini sebab gambar dekat menu cantik..tapi bila makan 3 4 sudu kau cakap tak sedap..lepas tu tak habis..lepas tu ngadu lapar..g makan kat tempat lain pulak..nak terajang muka kau siot

18. Kau tak pandai buat tu, buat ni..tanak pegang tu, pegang ni..alasan kau kotor, jijik..habis sapa yang nak buat kan?

19. Pakai tudung, baju kurung, manis..dalam wayang, dalam kereta, huih....bukan main sandar-sandar, peluk-peluk, ramas-ramas..baik tak payah pakai tu semua..selalu nampak kat highway

20. Kau cerewet..kena buat semua benda macam kau nak..kalau tak sama macam kau nak, kau angin, kau merajuk, kau marah..cuba kalau kau buat kerja yang orang cerewet macam kau..muncung je mulut kau

21. Kau merajuk ngan mak kau, kau merajuk ngan bapak kau, pakwe pun buat taek ngan kau..kau ngamok, marah, benci & merajuk..last-last kau decide kau bunuh diri..terjun dr bumbung Pavi..tapi tak mati pun..silap-silap kena buang keluarga..lagi shit hidup kau

22. Lepak ngan sekutu gediks kau ketawa kuat kuat, buat onar..masing masing dressed up fancy nak mampos. Skali awek pakai tudung litup melintas korang pakat usya atas bawah atas bawah ramai2. pandangan jijik like 'eww she dont have style..yucks' emang gud gud la kau

23. Mekap tebal ala ala mak ayam..atas mata tu dah macam pelangi..tambah plak bulu mata palsu..klip pah kip pah mata tu dah macam berus cat..kelopak mata tak larat nak angkat..cam sial.. satu level ngan bapok belakang lorong haji taib..

24. Pakai baju sikit lagi nak 6pak puting..lengan himpit dada bagi terkepit..konon nak bagi nampak lurah lebih menonjol pastuh snap gamba dari atas supaya nampak yg dalam baju tu... buat pulak muka bersyahwat sambil lidah terkeluar.. what the hell..saje menambah bilangan owang laki masuk narakka jahanam

25. Kau buat facebook ni macam medan memperagakan diri..kau upload beribu ribu gamba muka kau je sampai 10 album.. bila ade org puji kau jawab 'ala shayer tark syomel pown..beshe beshe jew' nyampah siot


-copy from cecte-cecte- (sungguh marah budak ni)


Jika ada benci dihati katakanlah padaku.. Relaku terima walau kutukan asalkan AQIDAH terjaga..

Monday, April 25, 2011


Ku genggam awan kelabu
Ku gapai langit yang biru
Arah kita kian bersatu
Tinggalkan lagu rindumu

Langkah kita makin hampir
Kutahu kau menungguku
Dihujung titik menantilah aku
Alam mimpi...
Bulan bintang sang suria Bagai saksi janji kita
Meniti hari-hari
Yang indah ini...Gunung akan kudaki Lautan kan aku renangi Demi memburu mimpi
Yang pasti Pintu kini telah terbuka Kita pun langkah bersama Fantasi mimpi berakhir Cinta pun berpadu Hari-hari yang berlalu Menjelma bukanlah mimpi lagi Umpama sungai dan tebing
Seiring, sehati dan sejiwa

**indah kan kata-kata ini..
adakalanya ianya beseri, ada kalanya ianya seindah hiasan.
coraknya...warnanya..begantung kepada si 'pemakainya'.**

sama seperti baju, paten cantik, sesuai dengan majlis,acara, padanan dengan aksesori,
begitu jugak la dengan kata-kata ni.

hehe..-> weng-weng di tengahari kerana tak tdo.
Jika ada benci dihati katakanlah padaku.. Relaku terima walau kutukan asalkan AQIDAH terjaga..

Renungan..

~::*" Laksana Bidadari Dalam Hati Suami "*::~


Pada saatnya nanti kan tiba, engkau akan menjadi isteri -Insya Allah-. Atau bahkan sekarang ini pun engkau sudah menjadi istri. Dan sudah barang tentu engkau pasti ingin menjadi wanita shalihah lagi berakhlak karimah. Ciri khas wanita shalihah yaitu wanita yang selalu berusaha merebut hati, mencari cinta suami, selalu mengharap ridha suaminya agar mendulang pahala, demi meretas jalan menuju Al-Firdaus Al-A’la…di sanalah, dia akan berharap bisa menjadi “permaisuri” suaminya ketika di dunia.

Lalu, lewat jalan manakah hati seorang lelaki akan terebut…dan ridhanya pun menyambut, sehingga dua jiwa dalam satu cinta akan bertaut?

Saudariku…Bunga-bunga cinta suami dapat mekar bersemi,

Harum semerbak mewangi di taman hati,

Jika ia senantiasa disirami

Manis ucapan, santun perkataan, lembut perlakuan, dan baiknya pergaulan seorang wanita akan menjadi siraman yang dapat menumbuhkan benih-benih cinta di hati sanubari sang suami. Dan bukan hal yang mustahil, karena akhlak mulah, duhai wanita…hati suami pun akan mencinta.

Agar memiliki akhlak wanita yang mulia, seorang wanita seyogyanya berkiblat pada figur wanita abadi nan sempurna. Sosoknya banyak digambarkan dengan parasnya yang sungguh sangat cantik jelita. Kiranya engkau pun tahu…karena dia adalah…bidadari surga.

Bidadari surga teramat istimewa, wanita yang Allah ciptakan dengan penuh kesempurnaan yang didambakan pria. Dengan segala keistimewaan yang ada dalam dirinya, kiranya itu menjadi tantangan bagi wanita dunia untuk bisa berusaha menyamai karakteristik bidadari surga. Menyinggung soal karakteristik, tentunya wanita dunia tidak akan mampu bersaing dengan bidadari dalam urusan fisik, dan yang bisa kita contoh adalah ciri khas akhlaknya. Baiklah, mari kita bersama-sama telusuri tabiat yang khas dari bidadari surga.

Cantik Parasnya, Baik Akhlaknya, dan Harum Bau Tubuhnya

Allah Subhanahu wa Ta’ala menyifati bidadari dengan keelokan dan kecantikan yang sungguh sempurna, sebagaimana yang tergambar dalam ayat berikut,

Dan Kami pasangkan mereka dengan bidadari – bidadari yang cantik dan bermata jelita. ” (Qs. Ath-Thur: 20) – bagian yg berwarna sebaiknya dibuang, agar sesuai dg terjemahannya

Huur ( حور) adalah bentuk jamak dari kata haura (حوراء ) yaitu wanita muda usia yang cantik mempesona, kulitnya mulus dan biji matanya sangat hitam.

Hasan berkata, “Al-Haura (الحوراء )adalah wanita yang bagian putih matanya amat putih dan biji matanya sangat hitam.”

Zaid bin Aslamberkata, “Al-Haura adalah wanita yang matanya amat putih bersih dan indah.”

Muqatilberkata, “Al-Huur adalah wanita yang wajahnya putih bersih.”

Mujahid berkata, “Al-Huur Al-’Iin (الحور العين ) adalah wanita yang matanya sangat putih dan sumsum tulang betisnya terlihat dari balik pakaiannya. Orang bisa melihat wajahnya dari dada mereka karena dada mereka laksana cermin.”

Seorang penyair berkata,

Mata yang sangat hitam di ujungnya telah membunuh kita

Lalu tak menghidupkan kita lagi

Menaklukkan orang yang punya akal hingga tak bergerak

Dan mereka ialah makhluk Allah yang paling indah pada manusia

Benarlah memang, karena wanita juga akan tampak terlihat lebih menawan jika ia bermata indah, dengan kelopak mata yang lebar, berbiji mata hitam dikelilingi warna putih lagi bersih.

Di dalam surga – surga ada bidadari – bidadari yang baik – baik lagi cantik – cantik.”. (Qs. Ar-Rahman: 70)

Khairaatun ( خَيْرَاتٌ ) adalah jamak dari kata khairatun, sedangkan hisaan adalah bentuk jamak darihasanatun ( حسنة). Maksudnya, bidadari – bidadari tersebut baik akhlaknya dan cantik wajahnya. Beruntunglah seorang pria yang diberi anugrah wanita secantik akhlak bidadari surga. Perhatikan dan tanyakan pada diri kita…

Apakah kita sudah sepenuhnya memenuhi hak-hak suami, memuliakannya dengan sepenuh hati dan segenap jiwa? Apakah kita sudah berterima kasih atas kebaikannya? Pernahkah kita menyakitinya dengan sadar atau tidak??

Duhai istri…Suami yang beriman merupakan orang yang mulia di sisi Allah Subhanahu wa Ta’ala. AllahSubhanahu wa Ta’ala akan marah jika engkau menghina dan menyakiti lelaki yang memiliki kedudukan yang mulia di sisiNya. Sebagai gantinya, Allah Subhanahu wa Ta’ala menugaskan para bidadari untuk menjunjung kemuliaan suami-suami mereka di dunia ketika para istri menyakiti mereka - sekalipun sedikit - di dunia.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

Tidaklah seorang istri menyakiti suaminya ketika di dunia, melainkan istri suami tersebut yang berasal dari kalangan bidadari akan berkata, ‘Jangan sakiti dia! Semoga Allah mencelakakanmu, sebab dia berada bersamamu hanya seperti orang asing yang akan meninggalkanmu untuk menemui kami.” (Hr. Tirmidzi dan Ahmad. Menurut Imam Tirmidzi, ini hadits hasan)

Diriwayatkan dari Anas radhiyallahu’anhu, bahwasanya Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

“Sekiranya ada seorang wanita penghuni surga, yang menampakkan dirinya ke bumi, niscaya ia akan menerangi kedua ufuknya serta memenuhinya dengan semerbak aroma. Kerudungnya benar-benar lebih baik daripada dunia dan seisinya.” (Hr. Bukhari)

Saudariku, sebagaimana kita ketahui…kecantikan paras wanita dunia seperti kita sangatlah minim jika dibandingkan kecantikan paras bidadari surga. Kita niscaya tidak akan mampu menandingi kecantikan mereka, namun apakah kita harus bersedih? Sama sekali tidak!

Allah telah menciptakan manusia dalam bentuk yang beraneka rupa, sebagai tanda dari kehendak dan kekuasaanNya. Maka terimalah apapun yang telah Ia karuniakan bagimu, karena itu yang terbaik untukmu. Meskipun wajah kurang cantik dan fisik kurang menarik, janganlah takut untuk tidak dicinta. Berhiaslah dan percantiklah dirimu dengan hal – hal yang Allah halalkan, karena istri shalihah bukan hanya yang tekun beribadah saja, namun seorang istri yang bisa menyenangkan hati suami ketika suami memandangnya.

Saudariku… Dan apakah kau lupa, fitrahmu sebagai wanita yang tentu suka akan perhiasan? Perhiasan terkait dengan makna keindahan, sehingga seorang perempuan shalihah senantiasa menjaga daya tarik dirinya bagi suaminya… karena wanita adalah salah satu sumber kebahagiaan lelaki. Apabila seorang istri senantiasa melanggengkan berhias dan mempercantik diri di hadapan suami, itu akan menjadi hal yang menambah keintiman hubungannya dengan suami. Sang Suami pun tentu akan semakin cinta pada istri pujaan hatinya insya Allah.

Bagi saudari-saudariku pada umumnya serta saudara-saudaraku pada khususnya, enak dipandang dan menyenangkan hati bukan berarti harus cantik sekali bukan? Dan berhias pun tidak harus menggunakan aksesori yang terlalu mahal . Lalu bagaimana jika Allah menentukan engkau mendampingi lelaki yang secara materi belum mampu “madep mantep“? (baca: hanya cukup untuk membiayai kebutuhan pokok)

Aku ingatkan engkau pada nasihat para pendahulu kita kepada putrinya…

Abul Aswad berkata pada putrinya, “Janganlah engkau cemburu, dan sebaik-baik perhiasan adalah celak. Pakailah wewangian, dan sebaik – baik wewangian adalah menyempurnakan wudhu.”

Ketika Al-Farafisah bin Al-Ahash membawa putrinya, Nailah, kepad Amirul Mukminin ‘Utsman bin ‘Affanradhiyallahu ‘anhu, dan Beliau telah menikahinya, maka ayahnya menasihatinya dengan ucapannya,“Wahai putriku, engkau didahulukan atas para wanita dari kaum wanita Quraisy yang lebih mampu untuk berdandan darimu, maka peliharalah dariku dua hal ini: bercelaklah dan mandilah, sehingga aromamu adalah aroma bejana yang terguyur hujan.”

Memang tubuhmupun dicipta tiada bercahaya dan harum mewangi laksana bidadari, namun engkau tentu bisa memakai wewangian yang disukai suamimu ketika engkau berada di kediamanmu bersamanya, dengan begitu penampilanmu tambah terlihat menawan dipandang mata.


✿ Prinsip ABC ✿

✩ A mbil yang baik

✩ B uang yang buruk

✩ C iptakan yang baru


Jika ada benci dihati katakanlah padaku.. Relaku terima walau kutukan asalkan AQIDAH terjaga..

Dia...



Seorang wanita...
jika mengenali seorang wanita,
mengerti tiap redup bibiT pandangannya..
mengerti tiap petah bicaranya.
memahami isi hatinya
menghiasi senyumnya,
merawat hatinya,
menyuburkan jiwanya,
tanpa leka..
coretan hidupnya,
asalnya,
tidaklah dia spt Khadijah yg sempurna,
bukanlah Zulaika yg jelita,
Aisyah yang manja,
Fatimah yang berhati waja,
Balqis di singgahsana.

Dia hanyalah dia,
Dia seorang wanita,
pendokong cita-cita,
Pengulas duka,
pengupas derita,
pencerita sketsa,
panglipulara alam maya,
penyempurna dunia,
penanti........
di syurga......




Jika ada benci dihati katakanlah padaku.. Relaku terima walau kutukan asalkan AQIDAH terjaga..

Thursday, April 14, 2011

padamu yg akan memilihku kelak~

Kepadamu yang akan menjadi pendampingku kelak..
Terima kasih karena telah memilihku di antara ribuan bidadari di luar sana yang siap untuk kau pilih.. 
Padahal kau begitu tahu, aku hanya wanita biasa, yang sangat jauh dari sempurna..
Karenanya ku ingin kau tahu, aku bukan wanita yang sempurna, aku begitu banyak kekurangan..
Maka ketahuilah..


Kepadamu yang akan memilihku kelak..

Aku tak sebijak bunda Khadijah..
karenanya ku ingin kau tahu, aku bisa saja berbuat salah dan begitu menyakitkan hati..
Maka ku mohon padamu, bijaklah dalam menghadapiku, jangan marah padaku, nasihati aku dengan hikmah..
karena bagiku kaulah pemimpinku, tak akan berani ku membangkang padamu..

Duhai kau yang telah memilihku kelak.. 

Ingatlah, tak selamanya aku dapat tampak cantik di matamu..
ada kalanya aku akan begitu kusam dan jelek..
Mungkin karena aku begitu sibuk di dapur, menyiapkan makan untuk kau dan malaikat-malaikat kita nanti -insya’Allah- 
Maka aku akan tampak kotor dan berbau asap..
Atau karena seharian ku harus mengemas istana kecil kita, agar kau dan malaikat kita dapat tinggal dengan nyaman dan sehat..
Maka mungkin aku tak sempat berdandan untuk menyambutmu sepulang bekerja..
Ataukah kau akan menemukanku terkantuk kantuk saat mendengar keluhan dan ceritamu..
bukan karena aku tak suka menjadi tempatmu menumpahkan segala rasamu..
tapi karena semalam saat kau tertidur dengan nyenyak, aku tak sedetikpun tertidur karena harus menjaga malaikat kecil kita yang sedang merengek..
dan ku tau kau letih mengais rezeki untuk kami maka tak ingin ku mengusik sedikit pun lelapmu..
Jadi jika esok pagi kau mendapatiku begitu letih dan ada lingkaran hitam di mataku, maka tetaplah tersenyum padaku, karena kau adalah kekuatanku..

Padamu yang menjadi nahkoda dalam hidupku kelak..

Ketahuilah..
aku tak sesabar Fatimah..
ada kalanya kau akan menemukanku begitu marah, menangis dan tak terkawal..
bukan karena ku membangkang padamu..
tapi aku hanya wanita biasa..
aku juga perlu tempat untuk menumpahkan beban di hatiku, tempat untuk melepaskan penatku..
dan mungkin saat itu aku tak menemukanmu, atau kau begitu sibuk dengan pekerjaanmu..
maka bersabarlah..
yang ku perlukan hanya pelukan dan belaianmu.. 
Karena bagiku kau adalah titisan embun yang mampu memadamkan segala resahku..

Ataukah ada kalanya tanganku akan mencubit dan memukul pelan si kecil karena lelah dan penatku di tambah rengekannya yang tak habis-habisnya..
Sungguh bukan karena ku ingin menyakitinya..
tapi kadang aku kehabisan cara untuk menenangkan hatinya..
Maka jangan membentakku karena telah menyakiti buah hati kita..
tapi cukup kau usap kepalaku, dan bisikkan kata sayang di telingaku..
karena dengan itu ku tau kau selalu menghargai semua yang ku lakukan untuk kalian..
dan kau akan menemukanku menangis menyesali perlakuanku pada malaikat kita, dan aku akan merasakan ribuan kali rasa sakit dari cubitan yang ku berikan padanya, dan aku akan berjanji tak akan mengulanginya lagi..

Padamu yang menjadi imam dalam hidupku kelak..

Ketahuilah..
aku tak secerdas Aisyah..
Maka jangan pernah bosan mengajariku, membimbingku ke arah-Nya..
walau kadang aku begitu bebal dan bodoh..
tapi jangan pernah letih mengajariku.. 
Jangan segan membangunkanku di sepertiga malam untuk bersamamu bermunajat pada Kekasih yang Maha Kasih.. Jangan letih mengingatkanku untuk terus bersamamu mendulang pahala dalam amalan-amalan sunnah.. 
Bimbing tanganku ke JannahNya, agar kau dan aku tetap bersatu di dalamnya..

Padamu yang menjadi kekasih hati dan teman dalam hidupku..

Seiring berjalannya waktu..
kau akan menemukan rambutku yang dulu hitam legam dan indah, 
akan menipis dan memutih..


Kulitku yang bersih akan mulai keriput..
Tanganku yang halus akan menjadi kasar.. 
Dan kau tak akan menemukanku sebagai wanita cantik, yang kau puja puluhan tahun yang lalu.. 
Bukan wanita muda yang selalu menyenangkan matamu.. 
Maka jangan pernah berpaling dariku..
 Karena satu yang tak pernah berubah..
bahkan sejak dulu akan terus bertambah dan kian membuncah..
iaitu rasa cintaku padamu..

Ketahuilah.. 
Tiap harinya, tiap jam, minit dan detiknya..
telah aku lewati dengan selalu jatuh cinta padamu..
Maka, cintailah aku, dengan apa adanya aku.. 
Jangan berharap aku menjadi wanita sempurna.. 
Maafkan aku karena aku bukan puteri.. 
Aku hanya wanita biasa..


Jika ada benci dihati katakanlah padaku.. Relaku terima walau kutukan asalkan AQIDAH terjaga..

Tuesday, April 12, 2011

hai la badan..hai la nyawa~

hurm.. 
ape yg tbuku dhati.. 
Tuhan je yg mngerti.. 
hati ni sgt saket skali.. 
pedih bgai dtusuk belati.. 

aku perlukan.. 
ssorg yg bley djadikan tman.. 
bkan hnya ade time aku bgembira sakan.. 
tp juga ttap ade time hatiku rawan.. 

tp lg.. 
smpai skg aku msih tcari2.. 
sapekah yg bgitu btuah skali..(hoho) 
x kesah la same ade pompan atopon lelaki.. 
yg penting dia bley djadikan tman sejati.. 

kadang2.. 
t'pk jugakla.. 
smpai ble hrus mnanggung ksedihan sorg diri.. 
pdhal mmbe2 de kanan kiri.. 

mungkin.. 
aku yg x sedia lg.. 
nk critekan sume rhsia hti.. 
pd ssorg yg blum ten2 bleh dpcayai.. 

pe yg bley aku bt skg ni.. 
hanyalah kuatkan hati.. 
tbahkan diri.. 
pjalanan idop trse pjg lg..(insyaAllah) 
hrap idop sntiase dberkati.. 

amin~~




Jika ada benci dihati katakanlah padaku.. Relaku terima walau kutukan asalkan AQIDAH terjaga..

tarik tali..

apekah itu tarik tali??


tarik tali merupakan 1 pmainanan yg mlibatkan 2 regu dgn 5 atau lbih pserta..2 regu btanding dr 2 sisi berlawanan dan smua pserta memegang erat s'utas tali..besenyer pkai tali besau yer..bkan tali rapia..di tgah2 tali 2 de garisan..stiap regu hndaklah mnarik tali skuat hati smpai tkincit agar regu yg blawanan mlepasi garis batasan..regu yg mlepasi garisan dikire kalah..


pham??

actually,mmg xde motif pon kalo aku nk cte sjrah salasilah tarik tali neh smata2..buang karen je..
sobona ea..aku nk cte tarik tali lg 1..yg jnis feeling nyer la..yg dak2 suke ckap, "ntah la..die 2 men tarik tali r.." (pdhal ms ckap 2 muke bbunga)..huhu..
ala..cm lagu elyana tu..
"Main tarik tali
Malu mahu memulakan luahan hati
kita main tarik tali
Masih menanti siapa mulakan dulu"

haaaaaaa~
tu la tu..pham dh??
sobona ea..aku x suke org yg suke men tarik tali neh..sbbnya ia akan mhancurkan sblah pihak..x pon kdua2 pihak..tgok gak r..pihak mane yg pndai men taktik kotor..yg 2 la mnang..yg men dgn jjur dan dedikasinya,akhirnya..pasti akan jtuh tdodok! kalo yg jnis dua2 hncoq ni lak,mreka neh jnis men tarik tali dgn jujur..tp sygnyer mreka xnak mngalah smpai akhirnya ke2 2nya amek kputusan utk mngalah pd ms yg sama..cm org men tarik tali btol2 r..pe jdik kalo 2 2 lwan lpas tali tu cmtu je..scra tiba2..xde yg mnangkan??

cmnilah..kalo suke..ckap je suke..xdelah nnt dh tlepas bru nk tnganga..ms 2 bru la nk nyesal..jgn dlyan ego 2 sgt..xde pekdah pong..
kalo x suke lak..ckap je x suke..jgn dlyan prasaan org tu..ble org 2 dh tgkap leleh dgn korg bru ko nk ckap ko sket pon xde hti dgn bliau..slama neh korg anggap die kwan je..x lbih x kurang..perghhhhh~ cuba ko ltak diri korg kat tmpat bliau..ade rs nk pcahkan muke org 2 x??

ingat slalu pesan omputih.."what u give,u get back.."
lg 1, "what goes around,comes around.."

jgn suke men2kan prasaan org..x baek dow..pe yg korg dpat?? rs hebat ke ble de org ckap korg terer?? dpan korg mmg la ckap terer..blakang korg bguni2 sumpah sranah dh yg korg dpt..

k le..maghrib suda..
chow cincau~


Jika ada benci dihati katakanlah padaku.. Relaku terima walau kutukan asalkan AQIDAH terjaga..