Sunday, April 10, 2011

teloq ayam tighuan~

haiiiiiiiiiiihhhhhhhhhhh~
byak makanan kat muka bumi neh dh x slamat dh..
sumenyer nak tiruan..
ntah pape..
pe dorg dpt ea bt bnde sume 2??
nk bg sume manusia mati cepat ke ape?? kalo org sume mati,sape nk bli produk dorg 2?? kan dh rugi..ngeh3~
kat cni aku aku nk share sket fakta sal Teloq Ayam Tighuan neh..meh baca same2 meh..utk kbaekkan bsama..


Rupanya sebiji telur ayam tetapi ia telur ayam tiruan diperbuat daripada bahan kimia yang dikhuatiri boleh memudaratkan kesihatan dan dijual di pasaran terbuka di Pulau Pinang.

Telur palsu itu bersaiz lebih besar daripada telur ayam sebenar dan apabila dipecahkan ia tidak mempunyai pusat telur, tidak berbau, berkilat dan kasar.

Demikian menurut Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) yang telah menerima aduan daripada pengguna yang membeli 30 biji telur tiruan itu pada harga RM11 di pasar Pulau Tikus di Georgetown semalam.

Presiden CAP, SM Mohamed Idris, berkata siasatan mendapati kulit telur palsu itu diperbuat daripada lilin parafin, serbuk gypsum dan kalsium karbonat manakala kuning telur dan putih telur menggunakan bahan daripada natrium alginat, alum, geletin, asid benzoik, kalsium klorida, air serta bahan pewarna makanan.

"Komponen bahan kimia ini boleh menjejaskan kesihatan pengguna seperti mengganggu metabolisme, otak, sel saraf serta menjejaskan fungsi hati," katanya.

Mohamed Idris berkata, kerajaan harus mengambil tindakan segera merampas dan mengharamkan semua telur ayam palsu itu kerana ia akan memperdaya pengguna selain memberi kesan buruk kepada kesihatan.ni de sket tatapan utk korg mnatap..hohohohoh~
perbezaan saiz


tgoklah ropenyer yg x mnyelerakan neh..

perbezaannya keseluruhan

ok la kwan2..2 je yg dpt sy sharekan bsama anda..
renung2kan..dan slamat beramal~

Jika ada benci dihati katakanlah padaku.. Relaku terima walau kutukan asalkan AQIDAH terjaga..

No comments:

Post a Comment