Monday, October 15, 2012

Buat Si Jantung Hati~

Petang yg mendung..tp..ade matahari..hihi

Hari ini saya perlu balik ke Balakong lg.. Ini adalah kerana saya mahu memberi peluang dan keselesaan kepada teman serumah merangkap teman sebilik saya yang menerima kunjungan keluarganya yang datang dari jauh yakni Kelantan.
Toksah panjang cerita, mari kite pegi ke isi2 yang berkenaan dgn tajuk.
Sewaktu saya di dalam bas mini yg penuh dgn manusia bhimpit2, x kurang jugak yg xde budi bahasa nk bg budak kecik 4 taun duduk, saya terlihat sebuah keluarga yang baru keluar dari perut bas mini yang saya naiki itu. Ade ayahnya yang sgt menjaga anak lelakinya yg berumur >< 4 tahun, ibunya yang sedang mengendong baby kecil, dan mungkin lg sorang itu makciknya. Walaupun mereka hanya menaiki bas, tp dari riak wajah mereka menunjukkan yang mereka sgt gembira dgn kehidupan mereka jika nak dibandingkan keluarga yang meniki kereta keluar bersama tetapi riak wajah mereka sentiasa keruh. Saya melihat anak lelaki kecil itu dan juga ayahnya yang begitu menjaganya berjalan. Langsung saya teringat kepada buah hati saya. Saya pernah terlihat gambarnya ketika umurnya sebaya anak lelaki itu. Masih saya ingat senyumnya dalam gambar itu. Dia tersenyum dgn menampakkan hampir kesemua giginya atas dan bawah, dengan mata dipejam serapat-rapatnya dan juga bedak putih yg comot di muka. Hehe.. Sungguh comel dia pada waktu itu.. Mungkin juga anak kami nanti secomel dia.. Ahh.. Jauhnya angan-angan saya.. Lalu saya terbayangkan keluarganya seperti keluarga anak lelaki td.. Saya jadi tersenyum sendirian..

Setiap detik, setiap waktu, apa jua keadaan saya pasti mengingati dirinya. Terkadang saya adaptasi keadaan itu menjadi dirinya. Seperti keluarga anak kecil td.. Hehe..

Sedang saya bermonolog dalaman sendirian di depan laptop ni, saya jadi teringat waktu pertama kali kami bertemu secara realiti..27 November 2011 tarikh keramatnya.. waktu pertama kali bertemu itulah saya ditemani emak, kakak, dan juga adik perempuan saya.. Menunggu trainnya sampai terasa jantung mahu terkeluar dari letaknya..Pabila sampai saja trainnya saya mula tercari-cari kelibatnya. Begitu juga peneman2 saya.. Hahaha. dan kami mula bermain teka teki yang mana satukah dia?  Akhirnya, pabila semakin mendekat saya mulai yakin dengan kelibat yang saya nampak. Serba hitam dari atas ke bawah. Dengan Becermin mata hitam, berjacket hitam, jeans hitam, dan juga kasut hitam. Cuma tshirt dalamnya putih, dan di pocket blakang jeansnya ada sapu tangan yg digantung. Nampak begitu bergaya skali dia dan suit hitamnya.. Dia sepertinya sangat mudah mengecam saya. Dan laju saja dia datang mendapatkan saya.. Sewaktu dia mendapatkan saya...........


Bersambung~ :p
Jika ada benci dihati katakanlah padaku.. Relaku terima walau kutukan asalkan AQIDAH terjaga..

No comments:

Post a Comment